top of page

Vabilo - v soboto 3.12. ob 17-ih bo v Atriju SAZU predstavitev knjige Prekmurščina, kinč predragi

Pri založbi Mladinska knjiga je na pobudo in v sodelovanju s Prekmurskim društvom general Maister Murska Sobota ter Ministrstvom za kulturo izšla knjiga Prekmurščina, kinč predragi – Živa prekmurska kulturna dediščina v zvoku in pisavi, ki je nastala z namenom ohranjanja in obujanja prekmurskega dela slovenske kulture. Ustvarili so jo prekmurski in prekmursko govoreči strokovnjaki, knjiga pa poleg pisane besede na priloženem digitalnem mediju prinaša tudi zvočne in druge interaktivne vsebine. Med pomembnimi ustvarjalci je tudi naš član upravnega odbora dr. Hotimir Tivadar. Čestitamo ob izdaji! Vljudno vabljeni na predstavitev knjige!Tako je o knjigi zapisal dr. Tivadar:


Knjiga obsega 112 tiskanih strani, 57 izbranih prekmurskih knjižnih besedil od prve prekmurske knjige Ferenca Temlina do najnovejših umetniških besedil Ferija Lainščka, Milana Vincetiča in drugih, vključno s sodobnimi popularnimi pesmimi. Dodanih je še 14 petih prekmurskih pesmi, ki so zaznamovale prekmursko in tudi slovensko javno kulturo. Prav tako pa je dodanih še 13 aktivnih spletnih povezav in 8 dodatnih vsebin, ki ponazarjajo živo prekmursko ustvarjalnost nekoč in danes.


Prekmurska ustvarjalnost je pomemben del slovenskega jezika in kulture, že od svojih začetkov pomembno vpliva na razvoj kulture med Muro in Rabo, prekmurska identiteta pa presega običajno narečno in regionalno samozavest, ki je sicer značilna za regionalno zelo raznolik slovenski kulturni prostor.


Knjiga, ki jo je založila Mladinska knjiga, je nastala ob podpori Ministrstva za kulturo, pomurskih občin in Zveze društev general Maister. Ta interaktivna knjiga je plod večletnih prizadevanj Prekmurskega društva general Maister Murska Sobota (še posebej trojice: Irma Benko, mag. Marjan Farič in dr. Alojz Steiner), ki je tudi izdajatelj, in skupine prekmurskih strokovnjakov in ustvarjalcev.

Prekmurščino, kinč predragi so ustvarili:

  • Avtor koncepta knjige in strokovni urednik: dr. Hotimir Tivadar

  • Avtorji: dr. Hotimir Tivadar, dr. Klaudija Sedar, Valentina Novak, Suzana Panker, Maja Hajdinjak

  • Avtorji prispevkov: Irma Benko, Jože Brunec, Marjan Farič, MA, dr. Mojca Kumin Horvat, mag. Leon Novak,

  • dr. Alojz Šteiner, dr. Peter Štumpf

  • Recenzenta: dr. Polonca Šek, dr. Damjan Huber

  • Urednica: Aleksandra Lutar Ivanc

  • Interpretatorji zvočnih prispevkov: Suzana Panker, Boštjan Rous, Feri Lainšček, Evgen Car (posnetki RTV Slovenija), dr. Hotimir Tivadar, Tinkara Tivadar, mag. Leon Novak, dr. Peter Štumpf

  • Snemanje in tehnična obdelava posnetkov: Alen Pivar, s. p.

100 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page